Van dierenwinkel naar precisie plaatwerk

Joris Ketelaars werkte, voordat hij bij Driessen kwam, als bedrijfsleider in een dierenwinkel. Na corona merkte hij dat hij toch iets anders wilde gaan doen. Zijn vriendin werkte al in de metaal op een logistieke afdeling. Zij is positief! Vanaf hier is het balletje voor Joris gaan rollen.

Wat vond je belangrijk tijdens het zoeken naar een nieuwe baan?

“Bij mijn vriendin beviel het werk heel erg goed.  Met name het rustige en het collegiale. Mede door haar goede ervaringen ben ik gaan solliciteren bij verschillende bedrijven. Het waren niet alleen productiefuncties, maar ook bijvoorbeeld administratieve. Ik heb wel bewust gekozen voor de metaalsector omdat het qua salaris een interessante branche is. Zo ben ik ook bij Driessen terechtgekomen. Hier had ik eigenlijk meteen bij de rondleiding al een goed gevoel en dat goede gevoel heb ik nu nog steeds.”

Wat waren je verwachtingen van de metaalbranche?

“Ik ben er eigenlijk met een open vizier in gegaan en wist niet goed wat ik kon verwachten. Het was een totaal nieuwe wereld die me vanaf het begin heeft verrast. Ik hoorde natuurlijk wel al het een en ander van mijn vriendin, maar toch had ik verwacht dat er meer stress en werkdruk zou zijn. Dit bleek toch echt wel anders te zijn. Ik ervaar weinig stress en de sfeer is ontspannen. Het is een leuk team met grapjes hier en daar. Ik dacht vooraf ook dat het fysiek heel zwaar werk zou zijn en dat ik veel zou moeten sjouwen. Daarnaast had ik verwacht dat de werkomgeving viezer zou zijn. Dit blijkt beide niet zo te zijn. Er is veel geautomatiseerd en het is hier juist heel schoon en geordend. Dat is ook wel een van de redenen waarom ik ervoor heb gekozen om hier te gaan werken.”

Heb je genoeg uitdaging in je dagelijkse werkzaamheden?

“Het werk is echt veel interessanter dan ik vooraf gedacht had. Ik sta nu met name bij het kanten en hier zit nog heel veel uitdaging voor mij. Ik wist voordat ik hier begon natuurlijk nog helemaal niets van de machines of technieken. Ik heb me wel als voorbereiding op mijn eerste werkdag ingelezen over wat voor machines er stonden en wat die dan zouden kunnen. Nu achteraf gezien heb ik daar niet echt veel aan gehad. Het meeste leer je in de praktijk. Gelukkig ben ik heel goed opgevangen door Jos en Ron. Zij hebben me rustig alles geleerd en fouten maken mocht. Geen vraag is bij hen te veel. Ze hebben me de processen laten zien en een werkuitleg gegeven. Ik ben begonnen met het maken van hele makkelijke producten en we hebben zo naar steeds moeilijkere producten toe gewerkt. Iedere week leer ik nog nieuwe dingen of een nieuwe manier waarop een product gemaakt kan worden. Zij verdelen de grote en kleine series ook onder de kanters. Ze schatten in wat voor iedereen maakbaar is qua moeilijkheid, maar ze zorgen er ook voor dat niet één iemand alle grote eentonig series hoeft te maken. Er is genoeg afwisseling voor iedereen.”

Tegen welke uitdagingen ben je aangelopen?

“In de dierenwinkel was ik voornamelijk aan het informeren en hier werk je met je handen, dat is al een omschakeling. Natuurlijk zat voor mij de grootste uitdaging in het stukje kennis. Ik had natuurlijk een opleiding in een hele andere richting afgerond en ik moest helemaal vanaf het begin starten. Ik had geen idee hoe je een machine aanstuurt of hoe je een tekening moest aflezen. Van die tekeningen snapte ik aan het begin helemaal niks. Het stukje precisie had ik ook nog niet direct in de vingers. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik niet verwacht had dat het zo nauwkeurig moest. Met het stuk precisie heb ik nog steeds af en toe wel moeite. De hoge eisen zijn denk ik ook voor ervaren kanters soms nog uitdagend. Het nauwkeurig werken heeft wel voordelen. Het werkt namelijk ook door in andere dagelijkse bezigheden, ik ben een stuk nauwkeuriger geworden. Ik sta nu al even aan de machine en wanneer ik in het weekend toevallig metalen onderdelen tegenkom tijdens mijn verbouwing kijk ik hier met een hele andere blik naar. Dan bedenk ik me hoe het gemaakt zou zijn en of ik dat ook kan toepassen bij producten die momenteel lopen.”

Wat is jouw volgende stap?

“Ik start binnenkort met een cursus voor het lezen van technische tekeningen. Deze cursus volg ik extern, maar deze is wel aangeboden door Driessen. De cursus is vier dagen. Een echt voordeel want andere bedrijven vroegen of ik een avondopleiding wilde volgen. Als ik eerlijk ben zat ik daar niet op te wachten. Ik ben 29 en wilde gewoon aan de slag. Hier had ik de mogelijkheid om het werk gaandeweg te leren en enkele cursussen te volgen. Dat sluit beter bij mij aan. Na deze cursus ga ik misschien nog mijn heftruck certificaat halen. Wat ik daarna ga doen dat weet ik nog niet. Ik moet hiervoor eerst kijken wat er allemaal voor mogelijkheden zijn. Voor nu zit ik nog op mijn plek bij het kantzetten. Misschien dat ik ooit nog studenten kan begeleiden, dat zou me nog wel leuk lijken. Hiervoor moet ik alleen zelf nog wat meer kennis van de machines hebben.”

Net als Joris ook werken bij Driessen?

We komen graag met je in contact!