Jos en Jaap over hun project: offline programmeren voor de kantstraat
Even voorstellen…
Jos, inmiddels ervaren kantzetter bij Driessen, is al 38 jaar actief bij Driessen. ‘Toen ik hier begon waren we met zijn vieren; twee directeurs, een medewerker en ik. Ik begon als allround plaatbewerker, Ger, de vader van Stefan en Dennis, heeft mij het vak geleerd’. Vervolgens kreeg Jos de kans om de afdeling kanten op te bouwen: ‘We zijn eigenlijk met niks begonnen en dat is uitgegroeid tot wat je hier nu ziet’.
Jaap is na zijn studie bij Driessen gestart als procescontroleur; ‘Dat is ondertussen 8 jaar geleden. Ik had toen de papieren voor werkvoorbereider. In de wetenschap dat ik eerst het product moest leren kennen en moest meedraaien op de productievloer, ben ik gaan solliciteren. Bij het kanten heb ik de kneepjes van het vak geleerd.’ Jaap geeft aan dat hij de afgelopen tijd steeds meer als werkvoorbereider ingezet wordt; ‘Dat is iets wat ik ambieer en wat ik ook leuk vind om te doen.’
Wat is de reden dat jullie offline zijn gaan programmeren?
Jos en Jaap geven aan dat zij een probleem ervaren wanneer medewerkers Driessen verlaten. ‘Wanneer de kennis bij een vakman ligt is dat een risico. Stel hij gaat weg of hij gaat met pensioen, dan gaat de kennis ook weg uit het bedrijf’. Daar voegt Jaap aan toe: ‘Daar zit het voordeel voor nieuwe medewerkers ook. Het is ten nadele van het vakmanschap, maar een jong iemand of iemand die de taal niet spreekt kan op het scherm zien hoe hij het product moet houden en hoe hij het moet omdraaien. Voor de productie is het gewoon beter, omdat het sneller werkt en je maakt minder fouten’.
Waar lag de moeilijkheid van het project?
Jos: ‘Het inlezen van het gereedschap en het instellen van de software was lastig. Je krijgt een 2D-aanzicht van een boven of onder gereedschap en als dat afwijkt van een standaard gereedschap moet dit helemaal uitgetekend worden. Daar heeft veel tijd ingezeten. Daarbij is Jaap goed in het maken van de tekeningen en de plus- & minpunten van een gereedschap op te stellen. Daarom hebben we ook besloten dat Jaap dit oppakt, hij kan dit veel beter en sneller’.
Het duo
Jos en Jaap spreken zelf over een goede combinatie. De één beheerst de ‘oude’ manier van werken en de ander brengt verfrissende ideeën. ‘Ik had een oude manier van werken en denken. Hierdoor moest je alles op de werkvloer uitzoeken en hier ging veel tijd in zitten. Voorheen was de oude garde wel sceptisch over offline programmeren. We wisten niet goed wat dit nou precies inhield en wilden niet dat de kennis van de vakman verloren ging. Maar ik ben er ook ingedoken ook al hoef ik nog maar 10 jaar mee. Het bedrijf moet nog veel langer.’ Jos en Jaap geven aan dat ze elkaar goed aanvullen. ‘We hebben samen 30 – 35 jaar ervaring. Sommige dingen krijg ik opgelost en sommige dingen krijgt Jaap opgelost’, aldus Jos.
Toekomst
Jaap: ‘Kleine stapjes nog. We willen een kleinere kantbank met een scherm, zodat je voor kleine producties niet gelijk een machine aan het werk hoeft te zetten. Dat zal ook weer dezelfde software (Bystronic) zijn, zodat het op elkaar aansluit. Dan ben je gewoon veel sneller aan het werk.’
Jaap legt uit dat Driessen de ambitie heeft om papierloos te werken, maar dat er altijd tekeningen zullen blijven bestaan. ‘Gegevens worden op een bepaalde plek geplaatst en zullen via Shop Floor Control geraadpleegd worden’. Driessen is een paar maanden geleden gestart met Shop Floor Control. Dit was de laatste fase van de implementatie van hun nieuwe ERP-systeem MKG-5, maar het begin van een digitale werkplaats.
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem contact op voor de mogelijkheden.