Ron over zijn rol in het verbeterteam van Driessen

Ron is, net als vele medewerkers van Driessen, begonnen in een totaal andere branche (13 jaar actief geweest bij een architectenbureau), maar met open armen ontvangen bij Driessen. Hij is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige kracht bij de kantafdeling. Naast zijn rol als productiemedewerker, heeft hij ook de kans gegrepen om deel uit te maken van het verbeterteam. In dit artikel vertelt hij over zijn rol binnen het verbeterteam en de veranderingen die zij hebben doorgemaakt.

Wie is Ron?

‘Ik ben 39 jaar en ongeveer 5 jaar werkzaam bij Driessen. Van die 5 jaar ben ik 3 jaar bij Kempmetal (inmiddels gefuseerd met Driessen) actief geweest. Bij Kempmetal ben ik begonnen als lasersnijder. Bij Driessen ben ik bij de kantafdeling terecht gekomen’. Zoals benoemd komt Ron oorspronkelijk uit een compleet andere branche: ‘Ik kom uit een heel andere wereld. Ik heb 13 jaar op een architectenbureau gewerkt. De bouwbranche was dusdanig slecht dat ik mijn toenmalige werkgever moest verlaten. Dennis gaf aan dat hij nog mensen zocht en daar heb ik niet lang over nagedacht. Het was wel iets heel anders als waar ik vandaan kwam, maar de technische kennis en de manier van een tekening lezen en begrijpen zat er wel in’.

Lid van het verbeterteam

Ron vertelt dat het verbeterteam verantwoordelijk is voor het verbeteren van alle niveaus binnen het bedrijf. Samen met organisatieadviesbureau Spartners heeft dit team een compleet verbetertraject bedacht en uitgevoerd. ‘Dennis, Stefan en Olaf benaderde ons om een team te maken van medewerkers van Kempmetal, Driessen begeleid door Spartners. Onze opdracht was om het volledige proces, van het moment dat de klant zich meldt tot het moment dat het gevraagde product verzonden word, in kaart te brengen. Zo zijn we, door middel van post-its en moodboards, stap-voor-stap gaan kijken op welke punten in het proces we tijd kunnen winnen en fouten kunnen verminderen. Uit iedere afdeling van het bedrijf hadden we ook iemand zitten. Iedereen had daar zijn zegje in’.

Zoals gezegd waardeert Ron het dat hij betrokken is in het team en hij vind het een goede zet van de directie. ‘Het mooie is dat we vanuit de directie het vertrouwen hebben gekregen en dat we naar voren zijn geschoven om het samen te maken. Het was ook niet zo dat ieder zijn eigen rol had, maar het was een collectief. We probeerden er samen iets van te maken en wij waren de vertegenwoordigers van het bedrijf. Ook mensen die er niet bij waren konden in de kantine zien waar we mee bezig waren’.

Op welke verbeterprojecten ben je het meest trots?

Ron vertelt gelijk over de verbouwing in de productiehal: ‘Je ziet nu al dat dit een grote verbetering is. We hebben de hele route van het bedrijf onder de loep genomen. We hebben door middel van het tekenen van lijnen duidelijk gemaakt hoe het proces in de fabriek verloopt.’ Het proces heeft intern niet altijd zo soepel gelopen. Ook over die tijd weet Ron nog het een en ander: ‘Voorheen was het wel eens zo dat wanneer de lasser zijn product klaar had, hij helemaal met zijn spullen naar voren toe moest om ze daar af te geven. En

dezelfde producten moesten vervolgens weer helemaal de andere kant op naar de expeditie om het weer verzendklaar te maken. Dat was heel krom. Dus hebben we besloten om de lasersnijders dichtbij de kantbanken te plaatsen en het lassen/samenstellen, de expeditie en de eindcontrole volgen daarna in een logische flow. Zo is het voor iedereen makkelijker geworden’.

Hoe ziet de toekomst van het verbeterteam er uit?

‘Ik denk dat het in grote lijnen nu wel staat’, aldus Ron. ‘De productiechefs en de directie zitten nu wekelijks bij elkaar. Als ze nog ergens tegen aanlopen kunnen ze dat bekendmaken, maar vanaf nu is het vooral optimaliseren. De grote verbouwing is achter de rug. Misschien dat er straks wel weer dingen komen, want ze zijn hier wel van het aanpakken, maar dat is dan in de toekomst’.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op voor de mogelijkheden.