John over de implementatie van MKG5

John Hospel (35 jaar) kreeg een duidelijke opdracht: leid en begeleid de implementatie van MKG5, het nieuwe ERP-systeem van Driessen. De afgelopen maanden heeft John dit project mogen begeleiden en met plezier. Inmiddels is de laatste fase van de implementatie, Shop Floor Control, live en blikt hij terug op een intensief, maar positief proces.

Kun je jezelf even voorstellen?

‘Ik ben dus John Hospel. Ik ben 35 jaar oud en ik heb voorheen altijd bij Kempmetal gewerkt. Dat is uiteindelijk mee overgegaan naar Driessen met een fusie. Alles bij elkaar ben ik nu 8 jaar werkzaam bij Driessen. Ik ben nu onder meer verantwoordelijk voor inkoop en de implementatie van het nieuwe ERP-systeem MKG5’.

Ook John heeft een carrièreswitch gemaakt om uiteindelijk bij Driessen uit te komen. ‘Ik ben eigenlijk interieurbouwer. Ik heb een hele tijd bij Boerboom in Bergeijk gewerkt. Toentertijd was het crisis en werd mijn contract niet verlengd’. Via een oud-collega is John bij Driessen terechtgekomen. ‘Of je nu een CNC houtbewerkingsmachine of een lasersnijmachine moet instellen, het komt allemaal op hetzelfde neer’.

Werkgroep implementatie MKG5

John vertelt dat hij en de directie een team samengesteld hebben van mensen die geschikt zijn voor deze opdracht: ‘We zijn met een werkgroepje aan de slag gegaan waar iedereen zijn eigen inbreng en competenties had’. De keuze voor MKG5 is na een gedegen beslissingsproces tot stand gekomen. ‘We hebben uiteindelijk een 4-tal ERP-pakketten onder de loep genomen: ISAH, MKG, Plan-de-CAMpagne en Ridder IQ. We hebben samen bekeken welke pakket het beste bij Driessen past. ISAH vonden we qua structuur veel lijken op de vorige versie, waarbij MKG er echt uitsprong’, aldus John.

Hoe verliep het traject?

John heeft het implementatietraject van dichtbij meegemaakt en hij vertelt hoe dit verliep: ‘We hebben met het werkgroepje een paar keer een cursus gehad. Ik denk één of twee keer, de rest heb ik ze kunnen leren. Ik kende MKG4 al en wanneer het minder druk was ging ik MKG5 uitproberen. In de basis is MKG5 hetzelfde, het ziet er alleen wat moderner uit’.

De implementatie van MKG5 zit er inmiddels op. Natuurlijk is Driessen nog dagelijks bezig om de software te optimaliseren zodat het nog meer aansluit op hun wensen, maar de officiële implementatie is geëindigd met Shop Floor Control. John: ‘ja, Shop Floor was het laatste. De komende tijd gaan we gebruiken om de planning en shop floor control verder te optimaliseren. Daar moet namelijk nog wel wat aan verbeterd worden, maar in principe maken we calculaties, verkooporders, facturen en een capaciteitsoverzicht naar aanleiding van de capaciteit in het machinepark. De urenregistratie in Shop Floor Control verloopt nu via drie schermen, maar dit zal nog worden uitgebreid. De voorraadcorrectie wordt nu bijgehouden en is helemaal ingevuld. Dat werkt allemaal perfect. Materiaalcertificaten van plaatmateriaal wordt nu digitaal aan partijen gekoppeld. Wanneer klanten om deze certificaten vroegen was dat eerst veel werk, maar nu is het gewoon gekoppeld’.

Wat kunnen we nog meer verwachten op het gebied van digitalisering bij Driessen?

Uiteindelijk minder papier en meer uit het systeem halen. Dat is makkelijk gezegd, want sommige werken nu met een A2-tekening en dan is een schermpje van 23 cm niet altijd groot genoeg. Daarnaast zal het over een aantal jaar mogelijk zijn om 3D-bestanden op te halen. Daar is wel alles op ingericht’.

‘En wat je nu ook meer hoort is dat bepaalde software gekoppeld is. Dat bijvoorbeeld MKG kan communiceren met Ridder of ISAH. Zo kun je onderling orders digitaal toeschieten. Maar het duurt denk ik nog lang voordat dat echt is ingeburgerd’.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op voor de mogelijkheden.