Een nieuwe AMADA pons-laser voor Driessen, Bob vertelt hoe deze investering tot stand is gekomen

Meewerkend voorman Bob (50) werkt sinds 1993 bij Driessen. Bob heeft zijn jarenlange kennis en ervaring gebruikt om de juiste keuze te maken voor één van hun belangrijkste machines: de pons-laser. Samen met de directie heeft hij uitgebreid onderzocht welke pons-laser het beste aansluit bij Driessen. Het is uiteindelijk de pons-laser van AMADA geworden. In dit artikel vertelt Bob uitgebreid over dit project.

Kun je jezelf even voorstellen?

‘Ik ben Bob, 50 jaar oud, en werk vanaf 1993 bij Driessen. Ik ben begonnen bij het ponsen, maar ik heb ook heel veel andere werkzaamheden gedaan. Veel gelast en dat soort dingen. Uiteindelijk kreeg ik het aanbod om meewerkend voorman te worden van het ponsen en laseren. Dat heb ik toen met beide handen aangepakt en zo is het nog steeds het geval’.

Ook Bob komt uit een hele andere tak van sport dan waar hij nu werkzaam is: ‘Ik heb in dienst gezeten en ik heb de horecaschool gevolgd. Dat heb ik tig jaar gedaan, maar dat was mijn ding niet. Dus toen ben ik naar de LTS gegaan, diploma gehaald en gaan werken’. Bob vertelt dat hij bij Driessen de mogelijkheid heeft gehad om cursussen te volgen. ‘Ik heb me ingezet voor het bedrijf en heb me zo naar boven gewerkt. Ik vind het leuk om niet constant aan de machine te staan, maar ook met mensen bezig te zijn en te sturen’.

Wat is de reden dat de oude pons-laser vervangen moest worden?

‘Hij moest gewoon vervangen worden. Deze pons-laser is in 2003 geïnstalleerd. Het functioneert nog naar behoren, maar qua snelheid en technologie lopen we hiermee wel een beetje achter. Dus we moesten iets nieuws gaan bedenken. We kwamen al snel uit bij AMADA en Finn Power. We zijn toen naar Zwitserland en Duitsland geweest, samen met Dennis en Olaf. We zijn gaan kijken wat de AMADA te bieden had en we waren heel enthousiast’.

Wat zijn de sterke punten van de AMADA pons-laser?

We hebben gekozen voor een Amada pons-laser omdat we met de nieuwe ontwikkelingen krasvrij kunnen produceren. De complete turret is namelijk volledig afgedekt door een borsteltafel en de benodigde matrijs wordt alleen door een elektrisch systeem door de tafel omhoog gebracht wanneer deze daadwerkelijk wordt gebruikt bij de bewerking.

‘Naast de krasvrije bewerkingen komt er ook een robot bij, aldus Bob. ‘Het is een grote greep die helpt om platen te ontladen. De zuignappen kun je zo instellen dat je bijna elk product zorgvuldig uit de plaat kan halen met de robot en op de desbetreffende pallets kan laten plaatsen.

Waarom denk je dat juist de pons-laser van AMADA zo goed bij Driessen past?

Een laatste voordeel van deze machine ten opzichte van onze twee fiber lasersnijmachines is ook dat deze geen last heeft van een tafelrooster wat zorgt voor spatten aan de onderzijde van gesneden producten. Dit geeft met name bij het dunnere rvs tot 2mm grote problemen. Het doel is dan ook dat de nieuwe pons-laser zo kan worden ingezet als een volwassen derde uitslagmachine.

‘De gereedschappen wisselen verder automatisch en je hebt weinig omsteltijd. Je zet er iets op en je kunt gelijk weer door. Je kunt vervolgens de producten gelijk sorteren op de pallets en ze zijn krasvrij. Met name dat laatste is een groot pluspunt. Door de jaren heen leggen klanten de lat steeds hoger, dat merk je wel. Er is veel verandert in 10 jaar tijd, dat is niet te vergelijken’.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op voor de mogelijkheden.