De laatste stap naar een hypermodern machinepark

De nieuwe AMADA pons-laser is operationeel! Een nieuwe machine brengt natuurlijk ook wat veranderingen mee, zowel intern als extern. Stefan Driessen vertelt wat de reden is achter deze investering en hoe dit het proces gaat beïnvloeden.

Waarom hebben jullie gekozen om te investeren in een nieuwe pons-laser?

“De afgelopen jaren hebben we een ingrijpend verbeteringstraject doorlopen en hierbij is slechts één machine blijven staan, een ponslasermachine uit 2003. De snijkwaliteit van deze machine was nog top, maar de software en aansturing waren sterk verouderd waardoor we de automatisering niet optimaal benutte. De oude machine paste ook niet meer in onze visie die gericht is op digitalisering en automatisering. Dus na 19 jaar moest deze oude machine eraan geloven en is ook deze vervangen door een nieuwe variant.”

Wat is de reden dat Driessen heeft gekozen voor AMADA?

“De enige combi machine die we hebben moet een betrouwbare machine zijn. In AMADA zagen wij een leverancier die ons een machine kon leveren welke ons minstens 15 jaar probleemloos van dienst kan zijn.” Stefan vertelt ook hoe de nieuwe machine invloed heeft op het productieproces: “Met deze aanschaf hebben we het complete grondwerk liggen om verder te digitaliseren. We slaan daarmee weer een slag op softwaregebied. Ook deze machine is uiteindelijk te koppelen met ons ERP-systeem. Verder is het de bedoeling dat deze machine al onze dunne RVS parts gaat maken ook als deze compleet gelaserd worden. De reden hiervan is dat bij een combimachine de plaat altijd beweegt en de laserstraal dus nooit gehinderd wordt door een rooster wat onder de plaat zit zoals bij een laser met vliegende optiek. Hierdoor kunnen er geen spatten terugkaatsen via het rooster en vastplakken aan de onderzijde van het snijdeel. Bij dun materiaal kunnen deze behoorlijk vast smelten waardoor je deze zelfs soms alleen verwijderd krijgt door te slijpen. Op deze manier gaat hij dus ingezet worden als derde volwas uitslag machine naast onze twee Bystronic Fiberlasers.”

Wat zijn de veranderingen?

“De software is helemaal voorbereid op de toekomst. De programmering gebeurt namelijk vrijwel geheel autonoom aan de hand van vooraf ingestelde parameters. Het is de bedoeling dat een ervaren vakman die knowhow heeft van ponsen, laseren en de combinatie hiervan de parameters en de software inricht zodat daarna de software automatisch programma`s kan creëren. In de toekomst kunnen minder ervaren mensen dus prima programmeren en worden zij ondersteund door de software met betrekking tot stansvolgorde, bewerkingsrichtingen en automatisch ontladen van de geproduceerde delen.” Natuurlijk zijn er ook wat veranderingen voor de vakmensen aan de machine: “Voor de mensen aan de machine zal het een mooie uitdaging zijn om het maximale uit de machine te halen. Met name het automatisch uitnemen van de bewerkte parts en het draad tappen in de parts zijn features die we onder de knie moeten krijgen.”

Hoe ervaren jullie de kwaliteit van de plaatwerkdelen?

“Door de jaren heen leggen klanten de lat steeds hoger, dat merk je wel. Er is veel verandert in 10 jaar tijd, dat is niet te vergelijken. Met de nieuwe machine kunnen we aan hogere kwaliteitseisen voldoen! Deze specifieke machine van AMADA kan namelijk krasvrij produceren.” Stefan vertelt wat het verschil is met andere ponslasers: “Normaal schuift de plaat tijdens het bewegen over de turret met alle gereedschappen. Bij deze machine zit de complete turret echter onder de borstels en wordt tijdens het ponsen alleen het juiste gereedschap naar boven gebracht. Tijdens het snijden met de laserkop blijven alle gereedschappen onder de borstels en kunnen er dus geen krassen ontstaan tijdens het bewegen van de plaat.”

Wat zijn nog andere voordelen van de nieuwe ponslaser?

“De gereedschapswisselaar heeft een capaciteit van 300 bovengereedschappen en 600 ondergereedschappen die tijdens het uitvoeren van een programma kan wisselen. Tevens hoeven de tools die eenmaal in de storage gezet zijn niet meer handmatig gewisseld te worden. De tools zijn verder voorzien van een QR-code die alle informatie van de tool bevat zodat deze alleen gescand hoeft te worden om in de storage te gaan.” Een ander voordeel dat genoemd wordt is de fiberlaserbron. “De voordelen van de fiberlaser bron zijn natuurlijk een kostenbesparing op onderhoud en energieverbruik.”

Heeft Driessen alweer nieuwe toekomstplannen?

“De nieuwe machine is een stuk compacter, dit geeft dus wat ruimte voor een tweede ontbraammachine. Hierdoor kunnen wij gemakkelijker staaldelen doorvoeren zonder borstels te wisselen. Verder zijn we nu  wel even klaar qua grote investeringen. Kleine investeringen kunnen natuurlijk nog wel spontaan ontstaan wanneer ergens behoefte aan is en natuurlijk zijn we nog wel wekelijks bezig om het ERP pakket verder te implementeren en te optimaliseren. ”

De cursus is in ieder geval net achter de rug dus de mannen moeten nu leren om op eigen benen te staan. Bij deze wil Stefan operators Bob en Bas (foto van Willem van de mannen bij het blog plaatsen) dus veel plezier wensen met hun nieuwe aanwinst. Boys will be Boys en nieuw speelgoed is altijd leuk.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op voor de mogelijkheden.