Samenwerking Driessen & Bystronic

Hans van de Meerakker, Sales Manager bij Bystronic Benelux B.V. vertelt over zijn ervaring met Driessen. Als leverancier van lasersnijmachines, kantbanken en buislasers heeft Bystronic een groot aandeel in het machinepark van Driessen. De samenwerking gaat jaren terug, zelfs de vader van Dennis en Stefan Driessen heeft gebruik gemaakt van de innovatieve plaatbewerkingsmachines van Bystronic. In dit artikel is te lezen hoe dit succes is ontstaan en hoe Hans dit ervaren heeft.

De Zwitserse machineleverancier

Ikzelf ben in 2008 bij Bystronic begonnen als Area Manager. Drie jaar geleden heb ik de rol overgenomen als Sales Manager voor de gehele groep. Ik heb daarom ook geen regio meer, maar hang er een beetje boven. Ik ondersteun de jongens waar nodig, leid nieuwe mensen op en trek nieuwe mensen aan wanneer dat nodig is.

Bystronic is erg innovatief. We richten ons heel erg op automatisering. Automatisch in de zin van het automatisch beladen, ontladen en sorteren van producten. De software is een heel belangrijke pijler en dat zal in de toekomst alleen nog maar verder groeien.

Dat is één ding, het andere is de manier waarop we zaken doen. We werken, samen met de klant, aan schaalbare oplossingen. Driessen is daar een mooi voorbeeld van. We zijn in staat makkelijk mee te kunnen groeien met de groei van het bedrijf. Onze afdeling in Zwitserland maakt een uitgebreid stappenplan rondom automatiseringssystemen en technische haalbaarheid. En we schromen daarin ook niet om vreemde merken te betrekken. We werken met een open structuur. De manier hoe we met klanten zaken doen is waar ik het bedrijf het liefste in onderscheidt.

Waar begon het allemaal?

Zo’n beetje iedere machine die Driessen nu van Bystronic heeft heb ik mogen leveren. Ik heb zelfs ook nog even contact gehad met Ger, de vader van Dennis en Stefan. Dus de relatie gaat best wel ver terug. Het moment dat Dennis, Stefan en Olaf de kar gingen trekken was het moment dat wij er intensief bij betrokken werden. Ik heb de jongens zien groeien, evalueren en steeds verder hun plan zien uitrollen. Hoe zij dit hebben aangepakt zie je niet vaak en dat vind ik knap.

Blik op de samenwerking

Dat een management team op deze manier, stap voor stap hun plannen en ideeën uitrolt kom je niet vaak tegen. Zij zeggen dat ieder bedrijf dat zo doet, maar dat is niet zo. Deze drie (Stefan, Dennis en Olaf) werken heel erg methodisch en vooruitdenkend en dat is best uniek.

Kijk het bedrijf wat Ger heeft opgezet bestond uit het maken van grote series voor de grote jongens. Volume maken, zoveel mogelijk machines en grote series maken tegen lage kosten. Dat is geen verwijt, maar dat was toen simpelweg de markt. Dat is in de loop van de jaren flexibeler geworden. Het is nu belangrijker om beter na te denken over de stroom van het productieproces in plaats van zoveel mogelijk machines neer te zetten omdat je dan alles kan maken. Ze vonden dat dit anders moest en dat hebben ze door de jaren heen stap voor stap veranderd.

We zijn als Bystronic in hun plan terecht gekomen. Ze hebben een plan opgesteld voor de komende 5-6 jaar en ons daarin betrokken. Ze zijn ook niet te beroerd om dat aan mij te laten zien. En wat ze daar natuurlijk mee bereikt hebben is dat ik nu extra mee denk en er volle bak voor ga om dat plan samen uit te voeren.

Daarnaast moeten de personen bij elkaar passen. Hoe vaak maak je niet mee dat er van de drie, er toch twee elkaar niet mogen. Dat is hier ook niet gebeurd. Ook lijkt het hen aan de buitenkant gemakkelijk af te gaan. Ik weet niet of dat intern ook zo is, maar zo lijkt het wel.

Lastige keuze

Op een gegeven moment moest er een keuze gemaakt worden voor de lasersnijmachines. Als ik het mij goed herinner, belde Olaf mij op en zei: ‘Ja, we hebben er nog eens heel goed over nagedacht en als we de keuze voor de lasersnijmachine gaan maken, maken we ook meteen de keuze voor de kantbanken. We hebben ons namelijk gerealiseerd dat het maximale resultaat eruit gehaald wordt wanneer de software en de kantbank bij een leverancier worden aangeschaft. Dus we verleggen de keuze voor de laser naar de keuze voor de kantbanken.’ Hieruit blijkt dat ze écht hebben bekeken welke machine het beste bij Driessen past. En dat ze dan bij Bystronic uitkomen is natuurlijk een compliment.

Met of zonder hoekmeetsysteem?

Ze hebben hun eigen werkwijze bekeken en onderzocht wat onze machines kunnen. Hierbij stootten ze tegen de vraag: ‘Gaan we met een hoekmeetsysteem werken of juist niet?’. Driessen kwam tot de conclusie dat het gebruiken van een hoekmeetsysteem, in hun manier van werken, niks zou toevoegen. Dat zit hem in het feit dat ze liever investeren in het materiaal, zodat ze zo min mogelijk variaties hebben aan de kantbank. Een hoekmeetsysteem kan dit corrigeren, maar ze hebben het idee dat wanneer je het materiaal goed organiseert je nog meer winst kunt halen op de kantbanken.

Daarom zijn ze gaan kijken naar machines die het best presteren zonder hoekmeetsysteem. En daar wist ik het antwoord wel op. Met onze dynamische bombering creëert onze machine de minste fouten vergeleken met onze concurrenten. Het moment dat ze voor onze kantbanken kozen werd de basis voor de samenwerking gelegd.

Toekomst

Ik denk dat het voor de hand ligt dat Driessen als toeleverancier nog verder groeit. De manier hoe ze nu te werk gaan, de manier hoe ze nu naar buiten treden dat kan niet anders dan meer werk opleveren. Daar ben ik 100% van overtuigd.

We zijn op dit moment in gesprek voor een nieuwe machine en hopelijk gaat die er ook komen. Ik hoop daarnaast dat ze nog verder gaan automatiseren. Tot nu toe is de keuze gemaakt om automatisch te beladen en te ontladen en niet te gaan sorteren. Dat is een bewuste keuze geweest. Ze zijn ook naar Zwitserland gegaan om ons sorteersysteem te bekijken. Ik heb nog een hele mooie foto van Olaf. Daarbij zit hij op een krukje en heeft hij een half dagje het systeem bekeken. Aan het einde van de dag zegt hij: ‘Nee, ik zie het voor onze producten nog niet zitten’.

Ik hoop dat ze daar op terugkomen, maar als blijkt dat ze op de goede weg zitten dan vind ik het ook prima. De combinatie van die drie is bijzonder: de een technisch, de ander commercieel en de ander beleidsmatig. Ik hoop oprecht dat ze doorgroeien, dat ze gezond blijven en dat ze hun doelen kunnen waarmaken.

Afsluitend willen we Hans bedanken voor de mooie woorden. Ook wij vinden het een goede samenwerking en dat is ook de reden dat er onlangs besloten is om opnieuw te investeren in twee kantbanken van Bystronic. Door middel van deze kantbanken zijn we in staat nog flexibeler te produceren met software die aansluit op de huidige machines in ons machinepark. Weer een mooie professionaliseringslag met verdere groeimogelijkheden en daarvoor zijn de juiste leveranciers nodig. Bedankt Bystronic!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op voor de mogelijkheden.