Driessen weer een stapje digitaler door samenwerking met Supplydrive
Driessen is steeds meer aan het digitaliseren en automatiseren. Om hierin verdere stappen te zetten is er gekeken naar een aansluiting op een SCSN-netwerk. Naast deze aansluiting worden interne processen makkelijker gemaakt door ook deze te digitaliseren. Wij spraken Eric Bakker (oprichter van Supplydrive) over het integratieproject en de voordelen die het in de toekomst voor Driessen met zich meebrengt.
Hoe is Supplydrive ontstaan?
Supplydrive is ontstaan vanuit het field lab Smart Connected Supplier Network. Dat was een project van Smart industrie, één van fieldlabs die destijds in Nederland opgezet zijn. Ik zat voor mijn toenmalige werkgever MKG bij dit project. Ik constateerde dat er in de markt waar wij in acteren, nog geen product is dat de bedrijven op digitaal vlak goed ondersteunt. Zes jaar geleden heb ik de stoute schoenen aangetrokken en Supplydrive opgestart. Aan het begin hadden we eigenlijk twee doelen: Het moest zowel technisch als financieel laagdrempelig zijn. Als je kijkt naar Driessen, zij hebben geen grote IT-afdeling. Zij hebben met name de focus liggen op het product en de productie ervan en niet echt op IT.
Wat is Supplydrive?
Wat we doen en waar we eigenlijk mee gestart zijn is het delen van gecontroleerde data in de toeleverende keten. Dus de orderstroom tussen klanten en leveranciers verbinden, onder andere orders, pakbonnen, facturen, prijslijsten en alles wat er verder bij komt kijken. Al vrij snel hebben we dit uitgebreid door ook interne processen te automatiseren. Door de data extern en intern te automatiseren krijg je niet alleen een supersnelle gecontroleerde verbinding, maar ook een gecontroleerd proces tussen klanten, leveranciers, cad/cam, voorraad, machines, etc. We creëren zo een geïntegreerd proces door je bedrijf heen. We zorgen dat je als werknemer leuk werk kunt doen door het standaardwerk te automatiseren. Dit proces samen ingaan vraagt wel om vertrouwen. Mensen zijn nu eenmaal gewend om pdf-bestanden te lezen en in te voeren. Hierdoor vindt er een bepaalde conversie plaats in de hersenen, ze hebben het gezien en daarna gaat het in het systeem. Hier zit voor de werknemers wel één van de grootste veranderingen.
Hoe is de start van Supplydrive bij Driessen verlopen?
Bij Driessen ben ik bij het gehele project nauw betrokken geweest. Driessen zelf was aan het begin nog niet toe aan die verandering. Door gesprekken te voeren, een keer te laten zien hoe het werkt en welke taken je niet meer hoeft te doen zijn zij hier stapsgewijs heen gegroeid. Daarnaast kan het personeel nu fijner en leuker werken doordat er duidelijkheid is op de werkvloer. Het enige wat dan nog opgebouwd moet worden is vertrouwen en dat moet echt groeien. Soms laten we gewoon zien hoe het werkt door middel van een live situatie. Dan hebben we de leverancier live aan de andere kant en dan vragen we of ze een knop in willen drukken. Ondertussen laat de leverancier het scherm zien. Puur om vertrouwen te wekken en de eindgebruiker te laten snappen hoe het werkt. Driessen maakt nu zelf echt grote stappen, maar ook hier bevond zich een uitdaging. Ze moesten de oude manier van werken loslaten en die omslag naar het digitale proces durven maken. We hebben vorig jaar afgesproken om in 2022 te starten met het implementeren. Voor dat ze ermee aan de slag konden hadden zij ook andere projecten die eerst afgerond moesten worden. Je merkt bij Driessen heel erg dat ze de ambities die ze hebben, stap voor stap en goed voorbereid implementeren.
Hoe gaat het implementeren er nu verder uit zien?
De kracht van een soepele implementatie is goede voorbereiding. Een slechte afstemming met klanten en leveranciers kan een bottleneck voor een project als dit zijn. Gelukkig was dit bij Driessen zeker niet het geval, zij waren helemaal voorbereid. De voorbereiding is veel meer dan enkel de standaarden op orde maken. We hebben Driessen als eerste verbonden met MCB, hiervan zijn wij ook serviceprovider. We hebben door deze verbinding laten zien hoe het nu werkt en wat er verandert in je systeem. Mijn advies is: begin gewoon met één verbinding, vertrouw erop en zet dan de volgende stap.
Inmiddels hebben wij een tweede toegevoegd. John nam vervolgens contact met mij op met de vraag of hij er zelf één kon toevoegen, dus nu zijn ze zelf bezig om een derde verbinding aan te gaan. Ze kunnen deze zelf eenvoudig toevoegen door een nummer vanuit het SCSN adresboek in te vullen en contact met het desbetreffende bedrijf op te nemen over de stamdata. Deze stamdata moet op orde zijn voor je live gaat.
Wat gaat het SCSN-netwerk in de toekomst voor Driessen betekenen?
Voor in de toekomst denk ik dat door de inzet van SCSN uiteindelijk het proces intern beter op orde is. Want het invoeren gaat allemaal digitaal, dit is minder foutgevoelig en sneller. Dat is echt wel een grote bijdrage die we kunnen leveren aan klanten die live zijn en het is iets wat ik echt terugkrijg uit de markt. Hierdoor kan je bedrijf doorgroeien met dezelfde mensen. Het vraagt wel om iets meer IT-vaardigheden, maar ook dit kunnen we begeleiden. Soms kan dat al met één keer uitleggen en soms moet dit tien keer, maar we ondersteunen hier graag bij.
Wat maakt een samenwerking met Driessen leuk?
Als je bij Driessen binnenstapt proef je direct de ambities die ze hebben. Een mooie moderne opgeruimde omgeving welke energie uitstraalt en medewerkers met een no-nonsense karakter. De focus ligt niet op wat er niet goed gaat, maar op hoe we dingen beter, makkelijker en efficiënter kunnen doen. Kwaliteit staat hierin centraal. Ambities worden omgezet in lange termijndoelen en vervolgens in concrete projecten uitgevoerd. De slogan ‘niet praten, maar doen’ geldt hier zeker en dat geeft mij ook veel energie in de samenwerking. Je weet waarvoor je het doet.
We gaan discussies niet uit de weg en sparren net zo lang totdat het optimale project gevormd is. Het is mooi om te zien dat het personeel goed betrokken wordt bij de projecten, zodat iedereen begrijpt waarvoor ze het zelf doen. Al met al een positieve club mensen met mooie ambities waar ik graag mee samenwerk.
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Neem contact op voor de mogelijkheden.